Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.12104/96061
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorGonzález-Aguilar, Delia Guillermina-
dc.creatorGómez-Cruz, Zoila-
dc.creatorLanderos-Ramírez, Patricia-
dc.creatorMorales-Ángel, Kenya Regina-
dc.creatorCampos-Bravo, Carlos Alberto-
dc.date2021-03-02-
dc.date.accessioned2023-09-26T17:48:13Z-
dc.date.available2023-09-26T17:48:13Z-
dc.identifierhttp://e-cucba.cucba.udg.mx/index.php/e-Cucba/article/view/185-
dc.identifier10.32870/e-cucba.v0i15.185-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12104/96061-
dc.descriptionFood insecurity is a public health problem throughout the world, since a growing number of households present this situation of vulnerability. The objective of this study was to carry out a diagnosis of the situation regarding food security in the homes of the students of the University Center for Biological and Agricultural Sciences of the University of Guadalajara, in Mexico. An online survey was applied to 225 undergraduate students through a platform based on the Latin American and Caribbean Scale of Food Security. 52% of the households present some level of food insecurity, of which 76 present mild insecurity (33.77%), 30 moderate insecurity (13.33%) and 11 severe insecurity (4.88%). The largest number of “yes” answers (85) was for the question “Have you ever worried that food would run out at home?”. The data presented suggest a worrying reality regarding food securityin the families of the University Center students, five out of 10 students live in families with food insecurity, that is, the students are suffering from hunger and malnutrition and are concerned about it.en-US
dc.descriptionLa inseguridad alimentaria es un problema de salud pública en todo el mundo, ya que un número creciente de hogares presentan esta situación de vulnerabilidad. El objetivo del presente estudio fue realizar un diagnóstico de la situación respecto a la seguridad alimentaria en los hogares de los estudiantes del Centro Universitario de Ciencias Biológicas y Agropecuarias de la Universidad de Guadalajara, en México. Se aplicó una encuesta en línea a 225 alumnos de licenciatura a través de una plataforma con base en la Escala Latinoamericana y Caribeña de Seguridad Alimentaria. El 52 % de los hogares presenta algún nivel de inseguridad alimentaria, de los cuales 76 presentaninseguridad leve (33.77 %), 30 inseguridad moderada (13.33 %) y 11 inseguridad severa (4.88 %). La mayor cantidad de respuestas “sí” (85), fue para la pregunta “¿Alguna vez te preocupó que los alimentos se acabaran en tu hogar?”. Los datos presentados sugieren una realidad preocupante en torno a la seguridad alimentaria en las familias de los estudiantes del Centro Universitario, cinco de cada 10 estudiantes viven en familias con inseguridad alimentaria, es decir, los estudiantes están sufriendo hambre y malnutrición y se muestran preocupados por ello.es-ES
dc.formatapplication/pdf-
dc.languagespa-
dc.publisherUNIVERSIDAD DE GUADALAJARAes-ES
dc.relationhttp://e-cucba.cucba.udg.mx/index.php/e-Cucba/article/view/185/162-
dc.relation10.32870/ecucba.v0i15.185.g162-
dc.rightsDerechos de autor 2021 e-CUCBAes-ES
dc.sourcee-CUCBA; Núm. 15 (8): e-CUCBA | Enero-Junio de 2021; 65-71es-ES
dc.source2448-5225-
dc.source10.32870/e-cucba.v0i15-
dc.subjectestudianteses-ES
dc.subjectvulnerabilidad alimentariaes-ES
dc.subjectdiagnósticoes-ES
dc.subjectStudentsen-US
dc.subjectfood vulnerabilityen-US
dc.subjectdiagnosisen-US
dc.titleFood security in the household from the perspective of a university populationen-US
dc.titleSEGURIDAD ALIMENTARIA EN LOS HOGARES DESDE LA PERSPECTIVA DE UNA POBLACIÓN UNIVERSITARIAes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
Appears in Collections:Revista e-CUCBA

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in RIUdeG are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.