Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.12104/96004
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dc.creatorAyub Ayala, Mónica-
dc.creatorVargas Ambario, Jorge Gustavo-
dc.creatorMedina Ceja, Laura Guadalupe-
dc.date2018-02-26-
dc.date.accessioned2023-09-26T17:47:21Z-
dc.date.available2023-09-26T17:47:21Z-
dc.identifierhttp://e-cucba.cucba.udg.mx/index.php/e-Cucba/article/view/68-
dc.identifier10.32870/e-cucba.v0i7.68-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12104/96004-
dc.descriptionArgan oil is a natural vegetable oil, harvested from the fruit of the argan tree (Argania spinosa), an endemic species located in the south-west of Morocco, it is an oil rich in monounsaturated fats by 45% (oleic and linoleic), as well as polyunsaturated in 35% and 20% of saturated fats in addition to containing important amounts of tocopherols, sterols and polyphenols. The consumption of argan oil occupies 25% of the daily diet of lipids of the Moroccan population. Currently, its use has increased for therapeutic and cosmetic purposes. Due to its chemical composition, as well as the experimental evidences, it demonstrates a beneficial effect on cardiovascular diseases, as well as alterations in the metabolism of fats. The objective of this work is to know the properties of food grade argan oil, its physicochemical characteristics, as well as to present the existing scientific evidence on the beneficial effects of the consumption of this oil in the health field.en-US
dc.descriptionEl aceite de argán es un aceite vegetal natural, que se cosecha a partir del fruto del árbol de argán (Argania spinosa), una especie endémica ubicada al sur-oeste de Marruecos, es un aceite rico en grasas monoinsaturadas en un 45% (oleico y linoleico), así como poliinsaturadas en un 35% y un 20% de grasas saturadas además de contener cantidades importantes de tocoferoles, esteroles y polifenoles. El consumo de aceite de argán ocupa el 25% de la dieta diaria de lípidos de la población marroquí. Actualmente se ha incrementado su uso con fines terapéuticos y cosméticos. Por su composición química, así como las evidencias experimentales demuestran un efecto benéfico sobre las enfermedades cardiovasculares y en alteraciones del metabolismo de las grasas. El objetivo de este trabajo es, conocer las propiedades del aceite de argán grado alimenticio, sus características fisicoquímicas, así como presentar las evidencias científicas existentes sobre los efectos benéficos del consumo de éste aceite en el plano de la salud.es-ES
dc.formatapplication/pdf-
dc.languagespa-
dc.publisherUNIVERSIDAD DE GUADALAJARAes-ES
dc.relationhttp://e-cucba.cucba.udg.mx/index.php/e-Cucba/article/view/68/72-
dc.relation10.32870/ecucba.v0i7.68.g72-
dc.rightsDerechos de autor 2018 e-CUCBAes-ES
dc.sourcee-CUCBA; Núm. 7 (2017): e-CUCBA; 31-36es-ES
dc.source2448-5225-
dc.source10.32870/e-cucba.v0i7-
dc.subject: Argania spinosa, antioxidantes, enfermedades crónico degenerativases-ES
dc.subjectArgania spinosa, antioxidants, chronic degenerative diseasesen-US
dc.titleArgan oil and its effect on healthen-US
dc.titleEl aceite de argán y su efecto sobre la saludes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
Appears in Collections:Revista e-CUCBA

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