Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.12104/95670
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dc.creatorTotosaus Sánchez, Alfonso-
dc.creatorBotello Pérez, Aislinn Natali-
dc.date2023-01-31-
dc.date.accessioned2023-09-01T20:39:36Z-
dc.date.available2023-09-01T20:39:36Z-
dc.identifierhttp://jbf.cusur.udg.mx/index.php/JBF/article/view/33-
dc.identifier10.32870/jbf.v2i4.33-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12104/95670-
dc.descriptionIn this research, employing a series of surveys, the socioeconomic profile, food security level and food environment typology of several households in Ecatepec, Estado de Mexico, were determined during the COVID-19 lockdown to establish the relationship between this lockdown and the food security level. Most of the persons said have no problems to get foods to prepare their meals, although families in food insecurity frequently faced food local closings and lack of money, with no noticeable changes in food prices. Most of the persons were concerned about the effect of COVID-19 contingency on diet, buy only families in food insecurity status had to reduce their meals, besides reported the weight gain of a family member. Households in food insecurity situations faced greater difficulties with the food environment condition in some neighborhoods of Ecatepec de Morelos during the COVID-19 lockdown.en-US
dc.descriptionEn esta investigación, mediante una serie de encuestas, se determinó el perfil socioeconómico, el nivel de seguridad alimentaria y la tipología del ambiente alimentario de varios hogares en Ecatepec, Estado de México, fueron determinados durante la contingencia por COVID-19, con el fin de establecer la relación entre el efecto esta contingencia con el nivel de seguridad alimentaria. La mayoría de las personas dijeron no haber tenido problemas para conseguir alimentos para preparar sus comidas, aunque en situación de inseguridad alimentaria el cierre de locales y la falta de dinero fueron factores frecuentes, sin observar cambios notables en los precios de estos mismos. A la mayoría les preocupó el efecto de la contingencia por COVID-19 en su dieta, aunque solo familias en inseguridad alimentaria tuvieron que disminuir sus comidas, además de percibir aumento de peso en algún familiar. Las familias en situación de inseguridad alimentaria tuvieron mayores dificultades dadas las condiciones del ambiente alimentario en algunas colonias de Ecatepec de Morelos durante la contingencia por COVID-19.es-ES
dc.formatapplication/pdf-
dc.languagespa-
dc.publisherUniversidad de Guadalajaraes-ES
dc.relationhttp://jbf.cusur.udg.mx/index.php/JBF/article/view/33/23-
dc.rightsDerechos de autor 2023 Universidad de Guadalajaraes-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es-ES
dc.sourceJournal of Behavior and Feeding; Year 2, Number 4, January - June 2023; 10-18en-US
dc.sourceJournal of Behavior and Feeding; Año 2, Núm. 4 (2023); 10-18es-ES
dc.source2954-4947-
dc.titleRelationship between the food security level and food environments in Ecatepec: COVID-19 lockdown effecten-US
dc.titleRelación entre el nivel de seguridad alimentaria y los ambientes alimentarios en Ecatepec: efecto de la contingencia sanitaria por COVID-19es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
Appears in Collections:Revista Journal of Behavior and Feeding

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