Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12104/95652
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Campo DCValorLengua/Idioma
dc.creatorKatz, Mónica-
dc.date2021-07-01-
dc.date.accessioned2023-09-01T20:39:33Z-
dc.date.available2023-09-01T20:39:33Z-
dc.identifierhttp://jbf.cusur.udg.mx/index.php/JBF/article/view/12-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12104/95652-
dc.descriptionThe purposes of eating behavior are varied. Beyond the fact that all basic human functions require nutrients and energy, eating has many other important roles: obtaining pleasure, socializing, regulating emotions, reducing stress levels, building identity. The primary determinant of food intake is the built environment represented by the social system that surrounds us. Also many other neural subsystems (such as energy homeostatic, hedonic, emotional and stress regulation, and executive functions) together and redundantly, organize and determine eating behavior in humans. Since we live in an obesogenic culture in which barriers to satiety impair self-regulation of caloric intake, satiety is the most relevant secret to achieve a healthy life and healthy body weight. In this article, we will analyze the scientific evidence behind the different modalities of human satiety (cognitive, sensory, hedonic, mechanical and neurochemical) from a biopsychosocial approach.en-US
dc.descriptionLas finalidades del comportamiento alimentario son variadas. Más allá de que todas las funciones básicas requieren nutrientes y energía, comer está al servicio de muchas otras funciones: obtener placer, sociabilizar, regular las emociones, disminuir el nivel de estrés, construir identidad. El determinante primario de la ingesta es el entorno construido representado por un sistema social. Luego, otros subsistemas neurales (como el homeostático energético, el hedónico, el emocional y de regulación del estrés y el de funciones ejecutivas) juntos y redundantemente, organizan y determinan el comportamiento alimentario. Dado que vivimos en una cultura obesogénica en la que las barreras a la saciedad deterioran la auto-regulación de la ingesta calórica, la saciedad es el secreto más anhelado para alcanzar una vida y un peso corporal saludable. En este artículo analizaremos la evidencia científica detrás de las diferentes modalidades de saciedad humana (cognitiva, sensorial, hedónica, mecánica y neuroquímica) desde un modelo biopsicosocial.es-ES
dc.formatapplication/pdf-
dc.languagespa-
dc.publisherUniversidad de Guadalajaraes-ES
dc.relationhttp://jbf.cusur.udg.mx/index.php/JBF/article/view/12/4-
dc.rightsDerechos de autor 2021 Universidad de Guadalajaraes-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es-ES
dc.sourceJournal of Behavior and Feeding; Vol 1 No 1 (2021); 17-25en-US
dc.sourceJournal of Behavior and Feeding; Vol. 1 Núm. 1 (2021); 17-25es-ES
dc.source2954-4947-
dc.titleThe science behind satietyen-US
dc.titleLa ciencia detrás de las saciedadeses-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
Aparece en las colecciones:Revista Journal of Behavior and Feeding

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