Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.12104/93824
Title: Food industry and society on the SINHAMBRE program soup kitchens. The Montaña and Guerrero’s center cases
Papel de la industria alimentaria y de la sociedad civil en los comedores comunitarios de SINHAMBRE. Casos de la Montaña y centro de Guerrero
Keywords: comedores comunitarios;hábitos alimenticios;hambre;industria alimentaria;México.;soup kitchens;healthy eating habits;hunger;food industry;México.
Publisher: Universidad de Guadalajara
Description: The main purpose of this research is to show that the implementation in Mexico of the soup kitchens of the Cruzada Nacional contra el Hambre (SINHAMBRE) has allowed food and beverage industries as well as civilm society organizations to spread a model of a healthy diet which incorporates processed foods on the beneficiaries diet. The historical perspective that guide the research found a starting point in the suggestion of Bourdieu to investigate the interest of disinterestedness. The findings show that under the banner of philanthropy these transnational corporations participate in SINHAMBRE to promote a great consumption of their products in poor rural communities. The study of two soup kitchens in Guerrero provides information about the direct and induced effects of this strategy.
Este trabajo estudia cómo la implementación ,de los comedores comunitarios en la Cruzada Nacional contra el Hambre (SINHAMBRE) ha permitido que empresas de la industria alimentaria y de bebidas, así como organizaciones de la sociedad civil, difundan un modelo del buen comer que incorpora alimentos procesados en la dieta de los beneficiarios. La perspectiva histórica que guía la investigación encontró un punto de partida en la sugerencia de Bourdieu de investigar el interés del desinterés. Los resultados del estudio muestran que bajo el estandarte de la filantropía esas corporaciones transnacionales participan en SINHAMBRE para promover un mayor consumo de sus productos en comunidades rurales pobres. El examen de dos comedores comunitarios en Guerrero comprueba los efectos directos e inducidos de esta estrategia.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.12104/93824
Other Identifiers: http://espiral.cucsh.udg.mx/index.php/EEES/article/view/4484
10.32870/espiral.v23i67.4484
Appears in Collections:Revista Espiral

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in RIUdeG are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.